Mark Theijssen

 (Veghel, 1979)

Architect, ontwerper, maker.

 

Mijn naam is Mark Theijssen. Ik studeerde Architectuur en Bouwtechnisch Ontwerpen aan de Technische Universiteit Eindhoven en deed een tussenjaar aan de architectuuracademie van de Kungliga Tekniska Högskolan in Stockholm. In 2010 studeerde ik af met een ontwerpvoorstel om door aantal tijdelijke paviljoens een meer dan 30 jaar lang leegstaand vervallen kolenmijncomplex midden in een dorp bij Luik nieuw leven in te blazen.

Mijn liefde voor het maken ontwikkelde zich hutten bouwend op een braakliggende plak bij mijn ouders achter, via de houtwerkplaatsen van mijn opa en ooms en daarna de maquettewerkplaats van de universiteit. Al tijdens mijn studie onderzocht ik of ik ruimtelijk ontwerpen en maken, architectuur en ambacht, samen kon brengen. Met een eigen ontwerpstudio, waar de werkplaats een wezenlijk deel van uit maakt, is dat gelukt. Ik begon in 2009 op Strijp-T en werk vanaf 2013 op het NRE terrein.

Ik houd me als architect-ontwerper bezig met ruimtelijke vormgeving op het snijvlak van architectuur en het meubel. Een schaal, dicht bij het maakproces, die me kans geeft om een ruimtelijk concept helemaal uit te kunnen werken tot in doordachte details. Ik zet meubels in als ruimtemakers en geef meubels vorm vanuit architectuurprincipes. Ik werk aan veranderbare winkel- of kantoorinterieurs, verborgen (boom)hutten, multifunctionele buitenbergingen, sjouwbare schoolpleinmeubels, ruimtevergrotende keukens, uitvouwbare mobiele informatieposten, en soms een plekmakend kunstproject. En, als het kan, bouw ik een glijbaan in je huis.

Wanneer een project zich er voor leent, voer ik het ook (deels) uit. Ik zie ik het maken echt als een verlengstuk van het ontwerpproces. Het geeft een enorme voldoening om uit eigen handen zien groeien van wat eens als een klein schetsje of gedachtesprongetje begon. Het maken geeft de mogelijkheid tijdens het ontwerpen te kunnen experimenteren en door te ontwerpen tot het laatste schroefje er precies op de juiste plek in zit. De werkplaats als verzameling van bijzondere materialen, vormen, gereedschappen en handelingen is een enorme inspiratie in dat proces.

Ik werk voor zowel particulieren, bedrijven, scholen en voor instellingen als Dutch Design Foundation, Gemeente Eindhoven, Stichting Trudo. Daarnaast ontwerp ik meubels en objecten vanuit eigen idee.