infobalie philharmonie zuidnederland

Van de Philharmonie Zuidnederland kregen Michiel van Mastrigt en ik de vraag of we een voorstel wilden maken voor een tweetal mobiele balies. De balies zouden vanuit basisplaatsen Eindhoven en Maastricht meereizen met het orkest naar de verschillende concertzalen van Nederland en daar dienen als informatiepunt en identiteitmaker voor zowel het orkest als de broodnodige vrienden ervan.

Na het bijwonen van een prachtige uitvoering van werk van Sjostakovich, besloten we dat wat daar op het podium gebeurde, als concept en beeld in de lobby gebracht moest worden. We hebben de balie opgevat als een instrument waarin de gebruikte techniek niet verhuld wordt, maar juist op de voorgrond treedt. De instrumentenbouw gaat, eigenlijk net als de architectuur, over de vertaling van techniek in een gebruiksvoorwerp met de menselijk maat als belangrijke randvoorwaarde. De vormen, ornamenten en details van instrumenten zijn het logisch gevolg van natuurwetten en techniek.

Het resultaat  is een onverhuld rank stalen frame met daarin warme houten elementen die gevraagde functies ondersteunen en een helder wit verlichte tekst om een belangrijk accent aan te brengen. Dit materiaalbeeld is één op één terug te vinden in de concertzaal. Eenmaal op zijn plek in de lobby, kan het karframe worden uitgeklapt en uitgevouwen als een Zwitsers zakmes. Hierdoor ontstaat met een paar eenvoudige handelingen een theatrale balie die plek maakt in de open ruimte. Als theaterreclames steken de woorden boven de balie en het publiek uit, maken hem vindbaar en iconisch.