verbouwing met keuken.

Samen met Michiel van Mastrigt ontwierp ik het plan voor deze verbouwing. We integreerden aansluitend het ontwerp van de keuken en maakten deze vanuit onze werkplaats. Voor dit project verzorgden we ook het vergunningstraject en de bouwbegeleiding. 

De opdrachtgevers zien de keuken als een belangrijke sociale verzamelplek binnen het huis. De inzet van het plan was dan ook om meer ruimte voor de keuken te creëren en de binding daarvan met de woonkamer te versterken. Dat hebben we hoofdzakelijk gedaan door middel van een muurdoorbraak richting de woonkamer en een aanbouw over de breedte van zowel de woonkamer als de keukenruimte te realiseren. Het werkgedeelte van de keuken is ingezet op de grens van de keukenruimte en de woon- en eetkamer. Het eiland is rondom is bereikbaar en vanuit de keuken heb je direct zichtcontact met zowel de zitkamer voor, als de eetkamer achter. Het muurdeel dat we hebben behouden geeft een subtiele scheiding tussen de zones en zorgt ervoor dat, ondanks alle openheid, niet direct alles in één overzicht te vatten is, maar met mate wordt onthuld.

Het andere deel van de keuken is een kastenwand die de aanbouw het bestaande deel van huis in trekt. De kastenwand heeft een loopdeur naar de bijkeuken van het huis. Die is daarmee in feite een hele ruime inloopkast vanuit de keuken geworden. De kast is functioneel ingericht met apparatuur en opbergruimte en een aan het zicht te onttrekken koffienis. Details in berkenmultiplex en gekleurd stalen greepaccenten maken het tot een helder, maar verfijnd geheel. 

Door middel van een grotendeels te openen pui met glas over de gehele hoogte hebben we de tuin en het groen van het bouwblok sterker deel uit laten maken van de woonbeleving. De aanbouw is uitgevoerd in een verduurzaamde open gevelbekleding (Nobelwood) en blank afgewerkte oregon pine kozijnen. Het hout zoekt een subtiel contrast met het bestaande huis en aansluiting bij het groen van de achtertuinen.