modulaire bibliotheekkast

Een bijzondere opdracht in een bijzondere setting. De opdrachtgevers zijn verzamelaars van klassieke designstukken en curiosa uit de jaren ’40, ’50 en ’60. Ik kreeg de vraag of ik een kast wilde ontwerpen en maken voor hun bijzondere collectie geïllustreerde boeken. Samen met Michiel van Mastrigt ontwierp ik een modulair kastensysteem, waarin zowel ordening als zichtbaarheid bijzondere aandacht hebben gekregen.  

Het ontwerp draagt in zijn structurele opbouw en aandacht voor tonende details taal onmiskenbaar onze handtekening. Maar we hebben ook aansluiting gezocht bij zowel de systematiek en toonmogelijkheden van de wandkasten van o.a. Poul Cadovius uit het midden van de vorige eeuw als bij de klassieke bibliotheekkast, waarin dienstbaarheid en ordening belangrijk zijn.

De basis van het systeem zijn stalen vakwerkstaanders. Staand op hun tenen en achterover leunend tegen de muur tonen zij het krachtenspel van de hele kast.  Daartussen zijn legplanken, toonplanken en onderkasten bevestigd door middel van messing verbinders. Die invulling is door de systematische maatvoering van de bevestigingspunten variabel. De staanders spelen door hun open structuur een belangrijke rol in de zichtbaarheid van kaften.

De kast is bewust ontworpen als een open en lichte structuur zodat ook de ruimte en details van het huis, zoals plinten en koven voldoende lucht krijgen.  Bovenlangs is een uitkragend lichtarmatuur gemaakt, waardoor met subtiel strijklicht sfeer kan worden toegevoegd en de inhoud van de kast nog wat meer onder de aandacht wordt gebracht.

De kast is in maatvoering en materiaalstelling specifiek ontworpen om te passen bij deze ruimte, sfeer en collectie. We hebben hier gekozen voor een uitvoering met matzwarte poedercoating en spuitwerk, gecombineerd met gefineerd en massief teak en met accenten in messing. Niettemin is het systeem denkbaar in andere maatvoeringen, materialen en  kleurstellingen. Daar studeren we momenteel zeker op.